Ще се разпали ли кървава война на Балканите?

Додик води политическа борба за оцеляване
29 апр 2024 07:00, Нели Христова
144
Ще се разпали ли кървава война на Балканите?
Снимка: БГНЕС

Клането в Сребреница е едно от най-големите военни престъпления през последните десетилетия. Сега предстои официално да бъде признато за геноцид с резолюция на ООН. Ръководителят на сръбския ентитет на Босна и Херцеговина заплашва с ескалация - и може да създаде неконтролируема ситуация.

Всичко е налице. Военните досиета, които доказват как извършителите систематично са планирали и извършвали убийствата. Костите, използвани за идентифициране на жертвите. И присъдата на трибунала за военни престъпления в Хага. Случилото се в Сребреница преди 29 години е доказан геноцид.

Днес бели надгробни плочи, които сочат като стрели към небето, почитат приблизително 8000 предимно мюсюлмански босненски момчета и мъже, които са загубили живота си тук. Защото в очите на извършителите те принадлежаха към грешната етническа група на грешното място. Наоколо стоят зелени хълмове, които създават впечатление за идилия.

Сребреница се намира в сръбската част на Босна и Херцеговина, Република Сръбска. Наскоро площад в града беше преименуван на името на републиката, чиято армия, водена от генерала на босненските сърби Ратко Младич, извърши геноцида заедно с полицията и сръбските паравоенни формирования.

Мунира Субашич губи съпруга си, най-малкия си син и десетки други членове на семейството. 70-годишната жена се бори за признание и справедливост с "Майките на Сребреница". Тя ходи с бяла коса, вързана на опашка. Другите жени я наричат "нашата героиня".

Героинята изглежда борбена, а думите ѝ са отрезвяващи. Политиката на геноцида, казва тя, продължава в поляризираната част на страната. Най-накрая е време да се спре отричането на геноцида и възхваляването на военните престъпления.

За тази цел Руанда и Германия внесоха резолюция в Общото събрание по предложение на босненския посланик в ООН. Подобно на Холокоста и геноцида срещу тутси в Руанда, зверствата в Сребреница трябва да бъдат международно признати за геноцид, а 11 юли да бъде ден за възпоменание. Гласуването ще се проведе през месец май. Берлин очаква документът да бъде приет, но противниците на резолюцията заплашват с ескалация. Преди всичко Милорад Додик, президентът на Република Сръбска. От години той иска да отдели своята сръбска република от босненската държава, а през последните седмици настоява за това все по-яростно. Ако резолюцията бъде приета, Републка Сръбска ще се оттегли от процесите на вземане на решения", обеща Додик, който е подкрепян от руския президент Владимир Путин. Това ще бъде фактическо отцепване.

"Ако Додик обяви отцепване, тук ще избухне война в рамките на един час", категоричен е Камил Дуракович. Той е един от двамата заместници на Додик, бошняк, както изисква конституцията, и изявен противник на политиката на разделение. Но той не може да направи нищо конкретно в политически план - освен да предупреждава за Додик и неговите хора. Дуракович звучи искрено загрижен.

Босна е най-крехката държава на Западните Балкани и се намира в най-тежката си криза след войната в Югославия. Всеки конфликт може да доведе до пожар, както през 90-те години на миналия век. Тогава разпадането на Югославия и борбата за територии доведоха до десетгодишна кървава война. Бойните действия в Босна бяха прекратени с Дейтънското мирно споразумение - но в същото време то създаде неуправляема държава.

Тъй като беше необходим и подписът на военнопрестъпника и бивш югославски президент Слободан Милошевич, бяха направени множество компромиси, които затвърдиха различията между етническите групи. Сръбската част на страната, Република Сръбска, получи широка автономия.

Пречки пред присъединяването към ЕС

Съмнително е дали Додик говори сериозно за своите заплахи. Някои казват, че той просто иска да издейства отстъпки от европейците и американците, защото е подложен на политически натиск. САЩ наложиха санкции срещу Додик, а той трябва да се яви и пред съда. Други смятат, че Додик не е идеолог, а просто корумпиран опортюнист, който иска да запази удобното си положение.

Дуракович също смята, че Додик води политическа борба за оцеляване. Той обаче е убеден, че единственият изход за него е конфликтът. "Международната общност трябва да се намеси", предупреди заместникът на Додик.

Зад кулисите западните официални лица открито признават, че събитията в Босна и Херцеговина - и в целия регион на Западните Балкани - се развиват в опасна посока. Един ден регионът трябва да се присъедини към ЕС, за да се поддържат дългосрочен мир и сигурност в сърцето на континента. Но корупцията, авторитаризмът и организираната престъпност парализират процеса, както и политическите кризи.

Белград и Прищина се борят за статута на Косово, а в граничния регион многократно се случват бунтове, инициирани най-вече от сръбски паравоенни формирования. Босна е защитена от насилствено разпадане единствено от международното присъствие - ЕС е на място с военната мисия ЕУФОР. Но Русия манипулира хората в региона с дезинформация.

Вучич е ключовият играч в региона

Белград също подкрепя курса на Република Сръбска. Сръбският президент Александър Вучич поиска резолюцията за геноцида да не бъде внасяна в Общото събрание, а да бъде разгледана в Съвета за сигурност на ООН - знаейки добре, че подобен план се провали през 2015 г. поради ветото на Русия.

"Сърбия дестабилизира Босна и Херцеговина", посочи босненският външен министър Елмедин Конакович. Той нарича реакцията на Вучич относно резолюцията шокираща - и призовава федералното правителство в Берлин да упражни икономическото си влияние върху Сърбия. "Германия трябва да окаже по-голям натиск", подчерта Конакович.

Защото Вучич е ключовият играч в региона. "Притеснявам се, че се насочваме към по-голяма криза, отколкото някога сме имали", обясни политикът.

Миналата седмица хиляди поддръжници на Додик протестираха в Баня Лука срещу резолюцията. Някои от тях размахваха плакати, на които е изобразен Путин. На един от плакатите беше изобразен и ликът на Младич, който е отговорен за геноцида и е осъден на доживотен затвор като военнопрестъпник в Хага.

По време на гласуването на резолюцията в Ню Йорк следващата седмица Додик и неговото правителство искат да направят сбирка в Сребреница, от всички други възможни места, за ужас на бошняците.

"На 2 май майките ще изпратят децата си далеч от Сребреница, страхувайки се за тяхната безопасност. Отново!", каза оцелялата Мунира Субашич.

Каролина Дрютен, кореспондент на германски вестник "Велт" за Турция, Гърция и Балканите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от Балкани
Свлачище на гръцки остров край Санторини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
предложение преди 1 седмица
Да накажем и изгоним тези, които ни унищожиха държавата преди 35 години. Да си изградим отново промишлеността и селското стопанство, армия поне от 150 хил. Тогава никой няма да ни краде и унижава.
106
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Споко.Война няма да има.Додик е сръбски клоун.
105
0
 
2
 
! Отговори
мир преди 2 седмици
Редно е всички заедно да пазите мира и да преодолеете всякакви други съображения и интереси.
104
4
 
3
 
! Отговори
Ей за това преди 2 седмици
Ни ценят англосаксите. Винаги могат да попечелят от балкански войни.
103
0
 
9
 
! Отговори
Че има преди 2 седмици
Много убити има, но прочита на историята е много по- различен от написаното тук. Задайте си ? Защо се стигна до това клане? Какво преди това се случи? Кой го провокира?
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едва ли световните миротворци ще ни оставят намира. Хубавото е че републиканците ще спечелят на есен, а тях нашият регион много не ги вълнува. След 5г като дойдат демократите пак, ще трябва да се стягаме за война, защото украинците вече ще са умалели.
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А в Газа няма геноцид - изобщо, във Виетнам също не е имало, в Африка си е ежедневие. Но потока от информация е съсредоточен върху лошите и неудобните. Хайде нека говорим реципрочно за да започнем да се разбираме и да не се делим на фили и на фоби
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чета данните за Босна - приблизително по равно босненци и сърби, приблизително по равно мюсюлмани и християни. Как точно се мъчат от това една държава не знам. Това си е буре с барут. Пускат ги всеки да си ходи кой откъдето е и това е решението. Само ги контролират да не се сбият при развода и външен обективен арбитраж кой взима печката, кой взима хладилника. Сигурно ще се наложи размяна на имущество и преселване на хора.
99
2
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Кой признава съдът в Хага? И защо американските войници не подлежат на съдебно преследване за никакви престъпления?
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин, Вучич, Борисов
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АБСОЛЮТНО СИГУРНО
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обрязването на Българските територии и избиването на Българските граждани не е нищо особено нали? На оон който му кихане пари си изкарва каквито си иска историйки.
95
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вучич (Сърбия) и Путин (Русия) за пореден път искат да разпалят Балканите.
94
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сърбите искат да изядат още един кютек. Щом искат ще им бъде осигурен, за да забравят завинаги за Югославия, велика Сърбия и да се кротнат в Шумадия!
93
3
 
11
 
! Отговори
още нещо преди 2 седмици
Исторически бшняците са потомци на прогонените от зар Петър български богомили.Друга част от тях стига до южна Франция-и са наречени катари. При османскожтож нашествие бошняците приемат доброволно исляма защото по този начин получават привилегия над тези които до скоро са ги подлагали на дискриминация като еретици.
92
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Турците докараха преди 650 г. в Европа шиптърите, а западняците им направиха държава в сърцето на Европа.Меркел доведе стотици хиляди арабели в Европа. Европа до 30 г. ще си го получи - джамии, джалбии, фереджета, сюнети и мюези.
91
19
 
26
 
! Отговори
Русофил = зомби преди 2 седмици
Сърбите и руснаците са ми всичко друго, но не и братя. Аз братя-убийци нямам!
90
2
 
0
 
! Отговори
rambldievskievich преди 2 седмици
От русия, Холмс (7). От русия.
89
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На сърбежите само войни са им в главата. Онзи ден си присвоиха и свети Иван Рилски. Македонците са същите. Докато не изядат шамарите, няма да се кротнат.
88
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
Последно , че нали ви обяснявам аз съм добрият, лошият и грозният, ама Ангелов е зло.... И каза да не пиша, че ще ме вземат за него, пък му е дадено нареждане за пълно радио и информационно мълчание! "И той влезе в Йерусалим (Сакскобурга) благ като агнеш яздещ осела (влака)!